top of page

Vad kostar en Brudbukett?
Det här är förmodligen mitt längsta inlägg någonsin.

Men det känns som det är ett stort och viktigt ämne. ”Vad kostar en brudbukett?”.

Så i det här inlägget har jag valt att skriva lite om processen att beställa bröllopsblommor. Det kommer vara lite bakomliggande fakta och vad man kan tänka på när man ska välja brudbukett och övriga blommor till den stora dagen.


Ni har just börjat planera ert bröllop och är i full färd med att göra en budget.

Man försöker beräkna vad allt ska kosta och det är mycket att tänka på. Så kommer ni till punkten ”Brudbukett och övriga blommor”, vad kan det tänkas kosta?


Varje bröllop är unikt och ingen brudbukett är den andra lik.

Kanske har ni märkt att det är svårt att hitta prisuppgifter på brudbuketter och det är just av denna anledning. Blommor till bröllop är så varierande att det är näst intill omöjligt för blomsteraffären att göra en rättvis prislista.


Fundera på vad ni vill ha för blommor och vilken känsla de ska förmedla. Kanske har ni ett speciellt tema i färg eller stil. Vilka önskemål har ni när det kommer till brudbuketten. Det finns ju så otroligt mycket vackert och internet är en fantastisk inspirationsbank. Om ni vill ha blommor på borden finns det mycket fint man kan göra. Är det lösa blommor i enkla vaser eller större dekorationer som passar ert bröllop bäst?
Kontakta en florist och berätta om era tankar och önskemål. Jag rekommenderar verkligen att ni bokar in en konsultation där ni i lugn och ro kan få tips och råd samt bolla idéer och komma fram till ett koncept som passar just ert bröllop. Utifrån det kan Floristen sedan räkna på blommorna och ge er en rättvis offert.

Bra att känna till: En brudbukett kostar mer än den ”vanliga” presentbuketten. Det finns många anledningar till det. Det är en stor och viktig dag och blommorna till ett bröllop ska vara perfekta. Det ligger mycket tanke och tid bakom att binda en brudbukett. Allt från planering av material, ta hand om blommorna när de kommer till butiken och välja ut de allra vackraste. Sedan passa blommorna så det är perfekt utslagna när de ska användas och omsorgsfullt binda buketten. Varje stjälk är strategiskt placerad för en optimal helhet. Bukettens handtag och undersida ska arbetas och göras fin. Buketten ska vara vacker att se från alla vinklar. Utöver det blommande materialet, band och dekorationer som till exempel pärlor tillkommer en liten arbetskostnad som inkluderar allt från mailande, konsultation, materialpreparering, lindande, surrande, bindande och nålande. Bröllopet må vara en dag men det är dagen med stort D. Ett minne för livet som ska vara så vackert som möjligt och blommorna är dess smycke. Det tas mycket bilder och professionell fotograf finns på plats. Då ska allt vara perfekt inte minst blommorna och det är ju därför ni har valt att anlita en Florist.

Olika typer av brudbukett: En Brudbukett kan bindas på flera sätt. De två mest förekommande är Handbunden eller gjort i en Oasishållare. Handbunden innebär att blommornas stjälkar utgör bukettens handtag. Buketten snittas om med vass kniv och sätts i vas när den inte används. I en bukett med hållare är varje stjälk stucken i en liten boll av oasis som förser blommorna med fukt. Den sitter fast i hållare med handtag som lindas med fint band. Denna typ av bukett behöver inte snittas och sättas i vas då den redan har sin fukt. Bukett i hållare är mer tekniskt krävande och kostar därför lite mer men är det perfekta alternativet om man vill slippa tänka på att blommorna behöver vatten.


Önskar ni en Brudbukett med fall? Den modellen av bukett behöver ofta göras i en oasishållare för att få till just den där fallande känslan som eftersträvas.

Blomsorter och säsong: Blommor är färskvara och det är dagspriser som varierar efter säsong och tillgänglighet. Det finns blomsorter som är stabilare i pris och går att få tag på året om, som Rosor och Nejlikor. Sen har vi blommor som till exempel Pionen som kan vara svår eller omöjlig att få tag på när det inte är säsong. När det kommer till priser finns det andra faktorer som kan skapa avvikelser. Alla hjärtans dag är ett tillfälle som kan orsaka lite turbulens när det kommer till blompriser. Hela världen ska ha blommor på samma datum och det blir högt tryck på odlarna vilket innebär att priserna går upp. Är det inte säsong för favoritblomman? Såklart kommer er florist göra sitt bästa för att ordna det ni önskar men det är inte fel att ha en plan B. Det finns så mycket vackra blommor och ni kommer få hjälpa att hitta bra prisvärda och blomstrande alternativ.

Jag blir verkligen superglad för alla kommentarer och mail jag får från er som hittat till mina sidor – Facebook, Instagram och denna blogg. Jag kan inte sluta tjata om hur mycket jag älskar det jag gör och att jag ibland har svårt att tro att det kan finnas någon som brinner lika mycket för bröllopsblommor som jag. Men Umeå är en fantastisk floriststad med fina blomsterbutiker som alla har sin egen stil och man ska välja den som passar en bäst.


Har ni frågor eller vill anlita mig eller någon av mina kollegor på Marias Blommor som Florist till er stora dag så kan ni maila till brudiumea@gmail.com, ringa till min arbetsplats på 090 – 127170 eller besöka oss direkt i butiken som ni hittar i centralhallen på NUS.


Mycket inspirationsbilder hittar ni på mitt instagramkonto @brudiumea, ni får hemskt gärna följa mig där!

//Evelina

109 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page